neděle 27. září 2015

Seznamte se - Mark Millar


Chronicky známý Mark Millar. Kdo by ho neznal? Skotský komiksový klenot nám naservíloval věci jako Wanted, Old Man Logan, Ultimates, Kick-Ass, Civil War, nebo Superman: Red Son. Určitě jste alespoň o většině z těchto jmenovaných děl již slyšeli a víte, že to není jediné, co může Millar nabídnout. Díky svému osobitému stylu a smyslu pro humor (nebo spíše zvrácenost) se může těšit obrovské podpoře ze strany čtenářů po celém světe a proto není divu, že nějaké to množství jeho komiksů se dočkalo i filmové adaptace. Jak tento jedinečný, všemi milovaný autor ale začínal? Jaké jsou jeho nejlepší kousky? Je pravda, že olizuje kozy? Čtěte dál... a kdo ví, třeba se alespoň jednu třetinu z toho dozvíte.

Millar se narodil v Coatbridge ve Skotsku, kde se také narodili jeho rodiče a kde strávil slušnou část svého dětství. Má čtyři starší bratry a jednu starší sestru. Jeho cesta na dráhu komiksového scénáristy započala už ve věku čtyř let, kdy díky jednomu ze svých bratrů objevil kouzlo komiksu. Ten brával malého Marka do obchodů a kupoval mu je, což bylo původně zamýšleno jako forma učení se číst. První komiks, který se Millarovi do ruky dostal, byl legendární The Amazing Spider-Man #121 od Gerryho Conwaye, kde byl způsoben velký boom mezi fanoušky komiksu zabitím Gwen Stacyové, přítelkyně Petera Parkera. Netrvalo dlouho a malý Millar se do komiksu doslova zamiloval. Nesmazatelným fixem si na obličej namalovat pavoučí síť, což byl jen začátek.

Než se dostal ke kariéře scénáristy, Millar chtěl komiksy kreslit. Nicméně mu to neumožnila rodina, která mu nepovolila studovat na umělecké škole v domnění, že pro něj je to ztráta času. Nakonec se rozhodl, že se stane lékařem nebo ekonomem. Z těchto plánů ale později sešlo a Millar začal studovat politiku. Bohužel toho musel nechat po smrti svého otce, jelikož už neměl jak platit školné.

Ve věku osmnácti let byl už Millar ostřílený fanoušek, který se stále nevzdával svého snu - kreslit komiksy. V té době si však laťku nastavil o něco výše a chtěl komiksy nejen kreslit, ale i psát. Tehdy byli jeho nejoblíbenější tvůrci Alan Moore a Frank Miller, které Millar popisuje jako jako své rodiče. Pokud máme jeho oblíbené autory popisovat jako rodinu, řekněme, že pokud předchozí jmenovaní byli jeho rodiče, jeho sourozenci byli Peter Milligan, Warren Ellis, Garth Ennis a Grant Morrison. Právě s Morrisonem (v té době píšícího Animal Mana pro DC) dělal někdy na konci osmdesátých let Millar rozhovor pro fanzine časopis, pro který tehdy psal. Ke konci rozhovoru spolu vedli krátký rozhovor, ve kterém Morrisonovi Millar sdělil, že by chtěl psát a kreslit komiksy zároveň. Tady dal autor Animal Mana mladému Millarovi nejlepší radu jeho kariéry, jak sám prohlašuje. Řekl mu, aby se soustředil pouze na jedno, protože je těžké být úspěšný ve dvou těchto oborech najednou. Pro co se rozhodl už samozřejmě víme.

První šance pro Millara jakožto autora přišla v roce 1989, kdy byl ještě na střední. Pro dnes již neexistující britské vydavatelství Trident Comics napsal šestidílný komiks The Saviour, na kterém spolupracoval s Nigelem Kitchingem. Série kombinovala prvky náboženství, satiry a superhrdinské akce, od čehož se Millar téměř nikdy neodpustil.





The Saviour

Kreslíř: Daniel Valley, od čísla 2 Nigel Kitching
Plot: Zdá se, že se vrátil samotný spasitel, Ježíš Kristus. Vypadá jako Jonathan Ross a slibuje změnu světa k lepšímu. Přizpůsoben době si zvolil superhrdinské alter ego The Saviour. Jenže ve skutečnosti je to Antikrist, který plánuje vytvořit sektu a ovládnout svět. Jediný, kdo ho může zastavit, je skutečný Syn Boží, což si Saviour dobře uvědomuje. Hledá Ježíše a chce jej eliminovat, jenže skutečná hrozba pro něj je někdo daleko mocnější, než Ježíš.






V Anglii ještě zůstaneme. Millarův první výtvor, The Saviour, měl velký úspěch a za krátko začal psát pro slavné 2000AD. Krátce - 2000AD je významný komiksový magazín, vycházející ještě dodnes. Zrodil se zde například Judge Dredd a dá se říct, že pokud zde na začátku své kariéry nepůsobil nějaký neamerický scénárista, jakoby nebyl. Vzhledem k tomu, v jakém světle se Millar ukázal prvně, nemohl dostat lepší místo než v tzv. Summer Offensive, což byl experimentální projekt 2000AD, ve kterém byla dána tvůrčí volnost třem scénáristům - konkrétně Grantu Morrisonovi, Johnu Smithovi a právě Marku Millarovi. Tady se Millar spojil se svým "mentorem" Morrisonem a stvořil kontroverzní postavu jménem Big Dave, který parodoval britský bulvár a hned během svého prvního objevení bojoval proti Saddámu Husajnovi. Druhý příběh byl o pár stupňů drzejší. Vyobrazoval zde totiž britskou královskou rodinu jako roboty a Princeznu Dianu s Vévodkyní Sarah jako nadržené a opilé, přičemž příběh končí tím, že Dave končí s oběma v posteli. Ve třetím příběhu zase Dave vedl skupinu postižených dětí v mistrovství světa ve fotbale proti Němcům v čele s Adolfem Hitlerem. Millarovi a Morrisonovi se podařilo vyvolat obrovskou kontroverzi, což byl také jejich účel.

Rok 1994 byl pro Millara průlomový. Svou prací v Anglii oslovil lidi v DC Comics, kteří jej najali, aby pokračoval ve šlépějích Alana Moorea a začal pro ně psát sérii Swamp Thing. První čtyři čísla této série psal opět s Grantem Morrisonem, který na nováčka Millara dohlížel a pomáhal mu se v sérii usadit. Bohužel, příchod do Ameriky nebyl zrovna úspěšný. Série zůstala prakticky tam, kde byla poté, co ji opustil Moore a prodeje byly stále nízké. Podobně to bylo třebu i u sérií JLA nebo The Flash, na kterých většinou také spolupracoval s Morrisonem. V Americe poprvé uspěl sérií The Authority, kterou převzal po dalším z jeho oblíbenců ("sourozenců"), Warrenu Ellisovi. V roce 2001 oznámil svůj odchod z DC Comics a odcestoval zpět do Anglie, kde se pokoušel prodat filmová práva na svůj horor Sikeside. Práva nakonec po neúspěšném debaklu se stanicí Channel 4 prodal svému kamarádovi, který pracoval jako filmový producent. Je zajímavé, že i když Millar roku 2001 odešel z DC, jeho legendární komiks Superman: Red Son vyšel až roku 2003, tedy osm let poté, co na něm začal pracovat.

Téhož roku, co odešel z DC, přešel do Marvelu a spolu s Adamem Kubertem začal psát řadu Ultimate X-Men. U série vydržel 33 čísel. Jeho druhá práce pro Marvel už jsou kultovní a jedineční Ultimates, totiž Avengers převedeni do moderní doby, kde se představili hippie Thor, kanibal Hulk, drsňáckej Captain America, černý Fury, Stark s nádorem na mozku nebo Quicksilver a Scarlet Witch... v incestním vztahu. To vše a nejen to byli Ultimates. Poté, co roku 2003 skončil s X-Meny, vrhl se o rok později na řadu Marvel Knights Spider-Man (později přejmenováno na The Sensational Spider-Man). Marvel Knights bylo označení pro dospělejší a temnější příběhy vytvořené Joem Quesadou a Jimmym Palmiottim v roce 1998, které původně zahrnovalo postavy Punishera, Inhumans a Black Banthera. Millar se tady postaral asi o jeden z nejlepších příběhů se Spider-Manem vůbec, když nechal Petera Parkera hledat unesenou tetu May a narážet na každém rohu na smrtelné nebezpečí v podobě Vulturea, Electra, nového Venoma, Doctora Octopuse aj.

Téhož roku začal s Brianem M. Bendisem psát prvních šest čísel řady Ultimate Fantastic Four, kterou následně převzal Warren Ellis. Millar se ke psaní této řady vrátil v roce 2005, kde psal čísla 21-32 plus Annual #1. Je dobré zmínit, že události v tomto druhém Millarově runu vedly ke stvoření spin-offu Marvel Zombies, který nepsal nikdo jiný než Robert Kirkman (The Walking Dead).

V roce 2006 se Millar definitivně zapsal do knihy nejdůležitějších a nejlepších scénáristů v Marvelu, když přišel s mega-eventem, který navždy změnil celé universum. Každý ví, o čem je řeč. Civil War.
Příběh o ideologické válce mezi hrdiny, kdy se kvůli obrovské tragédii způsobenou metalidmi vláda rozhodne pro tzv. registrační zákon, který nařizuje všem superhrdinům odhalit vládě svoji totožnost a začít pro ně pracovat. Zatímco Tony Stark, a.k.a. Iron Man vidí v tomto rozhodnutí dobré důvody, Steve Rogers, a.k.a. Captain America to zase považuje za omezování svobody superhrdinské komunity. Dodnes se o tomto eventu mluví jako o jednom z nejlepších a nejdůležitějších vůbec.



O dva roky později Millar tento post ještě potvrdil, když dostal na hraní Wolverina a stvořil notoricky známý příběh Old Man Logan, který zobrazuje Logana v daleké post-apokalyptické alternativní budoucnosti, ve které svět ovládají padouši a náš oblíbený mutant přísahal, že už nikdy nevysune své drápy. Všichni hrdinové, které znáte, jsou již mrtví - samozřejmě až na Wolverina. A taky na Hawkeye. Logan žije docela pohodový život se svou rodinou. Jejich starostí je ale gang Hulků, který chodí k Howlettovým vybírat nájemné, které bohužel nestíhají splácet. Zajde to tak daleko, že gang Logana brutálně zmasakruje a vyhrožuje, že pokud budou bez peněz i příště, všechny pozabíjí. Jelikož Logan ale už není to, co býval, nechce to řešit násilím a začne hledat způsob, jak přijít k penězům. V tom okamžiku se objevuje starý známý Hawkeye, který Loganovi nabídne spoustu peněz, jen když se s ním vydá na ''menší výpravu'' ve Spider-Mobile. Tento road trip se ale postupně mění v boj o život. Nejeden považuje Old Man Logan od Millara za jeden z nejlepších Wolverinovských příběhů, a nejeden za vůbec ten nejlepší. A to zcela oprávněně.

Nyní se podíváme zpátky do roku 2004, kdy Millar válel v Marvelu, ale kromě toho stvořil svůj vlastní vesmír nazvaný Millarworld. Do tohoto světa zařadil nejdříve komiks Wanted, který pojednává o obyčejném člověku jménem Wesley Gibson, který se dozví, že jeho otec byl superpadouch Killer, který byl, vzhledem k jeho přezdívce ironicky zabit jiným zabijákem. Když se to Wesley dozví, začne se postupně z losera vypracovávat na zabijáka, jakým byl jeho otec a trénovat s organizací, která jej chce rekrutovat na místo jeho otce. Tento komiks vyšel i u nás jako Wanted: Mrtvý nebo živý a dočkal se i filmového zpracování. Jako druhý je zde Chosen, který sám Millar popsal jako "sequel k Bibli". Následují The Unfunnies - zvířecí horor, Kick-Ass - Dodnes asi Millarovo nejznámější dílo, které se dočkalo dvou filmových zpracování a War Heroes. Těmito kousky obsáhlý Millarworld pouze začínal.



KOMPLETNÍ PŘEHLED KOMIKSŮ Z MILLARWORLDU

MARK MILLAR V ČEŠTINĚ
Zde je kompletní seznam toho, co u nás od Millara vyšlo (kromě magazínů, které obsahují Millarovy komiksy - tj. Crew a Ultimate Spider-Man & spol.).

                                                         
                                                         5 NEJELPŠÍCH KOMIKSŮ*
*pozn. - Podle autora. Prosím, netrhejte mi končetiny, když tu neuvidíte svého favorita.

05. Kick-Ass
Každý ho známe. Každý ho milujeme. Každý si myslíme, že je to kretén. Každý jsme ho četli a pokud ne,
tak aspoň viděli. Kick-Ass. Jedno z Millarových nejulítlejších komiksů vůbec. Má cenu se o něm rozepisovat?
Příběh pojednává o Daveovi Lizewskim, který je die-hard fanoušek komiksů a je frustrován z toho, že je na
světě tolik zla a nikdo se nevydal po stopách komiksových hrdinů. Nakonec to zkusí sám, ale zjistí, že skutečný
svět není pro komiksové hrdiny.

04. Superman: Red Son
Superman je kultem osobnosti. Je takový, jaký chce být většina z nás a bojuje za spravedlnost a pravdu.
Jenže co kdyby nejmocnější bytost světa nebyla skautíkem, jak ho známe? Co kdyby místo do amerického
Metropolis dopadl do komunistického Ruska, ovládaného Stalinem? Podřídí se systému, nebo bude takový,
jak jej známe? Nebo obojí? Pro mě se, jakožto pro DC outsidera (z většiny) jedná o nejlepší komiks se
Supermanem, který se mi dostal do ruk.

03. Ultimates: Homeland Security
Bylo to nevyhnutelné. Ultimates patří k tomu nejlepšímu, co Mark Millar kdy napsal. BEZ DEBAT. Co se
toho nejlepšího z této série týče, já se rozhodl pro čísla #7 - 13, totiž Volume 02: Homeland Security. Po
událostech z první knihy mají Ultimates konečně nějakého soupeře. A tím není nikdo jiný, než mimozemský
nácek Herr Kleiser, který spolu s Chitauri Ultimates pořádně zavaří. To vše je okořeněno skvělou kresbou
Bryana Hitche a nutno říct... Ještě nikdy jsem neviděl tak skvělé vyobrazení Hulka.

02. Old Man Logan
Ačkoli mě trochu mrzí, že tohle se nedostalo na 1. místo, dlouho jsem uvažoval a nakonec jsem se rozhodl
pro tento krok. O Old Man Logan jsme již mluvili, takže nemá cenu se tu rozepisovat nad tím, o čem to je.
Stačí jen potvrdit předchozí slova a ještě jednou říct, že je to kurevsky awesome.

01. Civil WarPrvní místo zaobírá marvelovský mega-event Civil War, o kterém se v tomto článku již píše.
Ale protože opakování je matka moudrosti (sorry, že jsem to neuplatnil i u OML), tak alespoň ve zkratce.
Parta amatérských "superhrdinů", která má svůj vlastní pořad, v živém vysílání stalkuje superzloduchy a
plánuje je předat spravedlnosti. Mezi sledovanými je ale i Nitro, který se může odpálit a přežít to.
Když se zloduchové dozví, že jsou sledováni, zpanikaří a Nitro vybuchne. Není to ale obyčejný výbuch.
Výbuch zabije kvanty lidí v poměrně širokém okruhu, což je poslední kapka pro vládu,
která si řekne "DOST!" a rozhodne se, že už nebude dále tolerovat metalidi, kteří ohrožují obyvatele.
Vydá tzv. registrační zákon, který všem lidem se schopnostmi nařizuje odhalit svou tajnou identitu vládě a začít pro ně pracovat.
Zatímco Iron Man s vládou souhlasí, Captain America v tom vidí utlačování a začne proti registračnímu zákonu bojovat, což Tonyho se Stevem
znepřátelí. Superhrdinská komunita se rázem rozděluje na dva tábory - jedon pro registraci v čele s
Iron Manem, druhý proti v čele s Capem. V tomto eventu se událo nespočetně mnoho důležitých událostí,
které změnily marvelovský vesmír navždy. Steve McNiven se mimojiné postaral o nádhernou a
výstižnou kresbu a vzhledem k tomu, že Civil War se umístilo v tomto žebříčku na prvním místě,
nadprůměrně kvalitní scénář Marka Millara už ani netřeba zmiňovat.

OCENĚNÍ


- 2000 Eisner Award for Best Title for a Younger Audience for Superman Adventures
- 2000 Eisner Award for Best Writer for Superman Adventures
-
2001 Eisner Award for Best Writer for The Authority and Ultimate X-Men
- 2001 Eisner Award for Best Serialized Story for The Authority #13–16
- 2004 Eagle Award for Favourite Comics Writer
- 2005 Eagle Award for Favourite Comics Writer











Žádné komentáře:

Okomentovat