neděle 31. května 2015

Secret Wars: Seznam neovlivněných řad - 1.část


Secret Wars se dá alespoň aktuálně považovat za Marvelovskou událost století. Marvel Universe tak, jak jej známe kompletně končí. ,,Jediné, co zbylo je Battleworld" (poslední věta volně přeložena podle úvodů v tie-inech). No, a bohužel, museli jsme se smířit s tím že naše oblíbené řady ve většině případech kvůli tomuto eventu končí, nebo jsou nahrazeny řadami jinými. Jsou tu však výjimky, které prostě odmítly aby se jim události z Hickmanových Secret Wars přisraly do jejich řad, když mají rozdělaný nějaký příběh. My se ně blíže podíváme.




1. All-New Hawkeye
Scénář: Jeff Lemire
Nová řada navazující na vele-úspěšnou řadu Hawkeye od Matta Fractiona. Clint Barton a Kate Bishop jsou Shieldem pověřeni,
aby se dostali do velitelství Hydry a zmocnili se jakési neznámé zbraně. Netuší však, že ona zbraň je ve skutečnosti skupinka tří znetvořených dětí s vysoce nestabilními schopnostmi. Do toho se řeší minulost Clinta a jeho bratra Barneyho, později padoucha Trickshota. Zábavné a skvělé čtivo, které má stejně jako jeho předchůdce status jedné z nejlepších současných řad.









2. Silk
Scénář: Robbie Thompson
Stejně jako předchozí jmenovaný, taktéž se jedná o poměrně mladou sérii. Sympatická Cindy Moon se nám poprvé představila v sérii The Amazing Spider-Man od Dana Slotta, a od té doby ji každý miluje. Není proto divu, že někdy v únoru tohoto roku se dočkala vlastní řady, která má u čtenářů úspěch. Řeší se zde její minulost a postupně se odhaluje, kdo vůbec Cindy Moon je. Jak jsem již zmiňoval, řada je u čtenářů úspěšná, nicméně osobně mi na ní nepřišlo nic moc zvláštního - sám bych ji shledal spíše jako lepší průměr.








3. Spider-Woman
Scénář: Dennis Hopeless
Docela pěkná řada se Spider-Woman v hlavní roli. Do paměti fanoušků se dostala hlavně díky kontroverznímu variant coveru prvního čísla od Mila Manary (ZDE), který je známý hlavně jako ilustrátor toho, co se jiní nakreslit bojí (nebo na to prostě nemají koule). Čísla #1 - #4 jsou tie-iny eventu Spider-Verse, ve kterých Jess cestuje napříč různými realitami a snaží se obránit nejen sebe, ale vůbec i celou pavoučí komunitu před vyhynutím. Číslo #5 je známé hlavně díky tomu, že Jess dostala nový kostým. Doporučení je z mé strany na místě.








4. Spider-Gwen
Scénář: Jason Latour
Věřte tomu nebo ne, ale již potřetí se na tomto seznamu objevuje buchta z pavoučího universa. Jestli se ptáte, co se stalo, tak nebojte. Nic takového jako feministická komiksová revoluce se nekonalo. Opět se jedná o novou postavu, která se nám poprvé představila v druhém čísle mini-série Edge Of Spider-Verse, která sloužila jako ''představovačka'' různých postav pro již několik krát zmiňovaný event Spider-Verse. O koho se vůbec jedná? Již podle názvu nejednomu dojde, že se jedná o Gwen Stacyovou, která je však nějaký ten pátek mrtvá. Přesněji řečeno - bavíme se tu o Gwen z alternativní reality, ve které zemřel místo Gwen Peter, a z Gwen se stala Spider-Girl. Jedná se opět o úspěšný titul, a to nejen proto, že právě Gwen se stala novým oblíbencem u čtenářů. Opět mohu jen doporučit.




5. Star Wars
Scénář: Jason Aaron
Technicky vzato, tento titul by tu možná ani neměl být uveden, jelikož Star Wars do událostí v běžném Marvel Universu ani nikam jinam nikterak nezasahují a ani nejsou Marvel Universem nijak ovlivňovány, ale stejně. Řadu Star Wars vydává Marvel někdy od začátku roku a už první číslo hlásilo velkou prodejnost. Píše Jason Aaron, v současnosti autorská špička Marvelu. Příběh se odehrává mezi epizodami IV (Nová naděje) a V (Impérium vrací úder), kdy Rebelové Luke & spol. s cílem ji zničit navštíví imperiální továrnu na zbraně, údajně plně automatizovanou. Nicméně se ukázalo, že továrna není plně automatizovaná a veškerou práci odvádějí otroci, což Rebelům moc práci neusnadní. Mezitím se na scéně objevuje všemi obávaný Darth Vader, takže plán nepůjde realizovat tak snadno. Začíná boj o přežití. Zábavné a s parádní kresbou Johna Cassadaye. Doporučuji všemi deseti.
Poznámka: Vedle hlavní řady Star Wars tu jsou ještě sólové série Darth Vader, Princess Leia aj. - ty už sem vypisovat nebudu.



6. Uncanny Avengers
Scénář: Rick Remender
Kombinace Avengers a X-Menů se na scénu podívala nejprve v roce 2012 a jednalo se o jednu z prvních přečíslovaných sérií v rámci Marvel NOW!. Tento relaunch vznikl díky úspěšnosti prvního filmu Avengers, a tak chtěl Marvel přilákat ke komiksům nové čtenáře. O co se jednalo? Jak už název napovídá, Uncanny Avengers byl mix Avengers a X-Menů - byli tu Captain America, Scarlet Witch, Wolverine, Rogue, Havok a Thor. Na první pohled docela zajímavý nápad, jenže ve skutečnosti pěkná nuda. Série se táhla nějakých 25 čísel, pak přišel event Axis a tato řada se dočkala relaunche. Jeho kvalitu už posoudit nedokážu, jelikož všechno od Remendera většinou končí mimo mě.





7. Bucky Barnes: The Winter Soldier
Scénář: Aleš Kot
Český autor Aleš Kot psal pro různá vydavatelství, ale jeho práce pro Marvel patří k těm klíčovým. Momentálně píše řadu Bucky Barnes: The Winter Soldier, která má docela slušný ohlas. První číslo se odehrává po událostech z eventu Original Sin a pojednává o Buckym ve vesmíru u výslechu. Nic víc, nic míň. Z mé strany slušné čtení, které neurazí ani nenadchne. Jediné, co bych vytkl, je kresba (lépe řečeno malba) Marca Rudyho. Ta je sice úžasná a jeho obálky by mě ke koupi navnadily, nicméně se mi samotný komiks četl docela špatně. Hodně jsem se ztrácel a celkově ona malba v komiksu působila rušivě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat